123456

DNEVNIK JEDNOG TAXISTE

„Dobar dan“ –„Dobar dan.“-„Možete da me odbacite do centra?Tu do glavne apoteke?“-„Naravno“

„Majstore ima posla?“

Ovako počinje skoro svaki razgovor u jednom taxi vozilu skoro bilo gde u svetu.Svi smo prošli ovu situaciju manje više da li bili taxista za volanom ili stranka na zadnjem sedištu vozila.

Ali pođimo od početka.Jednom mi je jedan stari taxista rekao:“Taxista?To nije zanimanje.To je nacionalnost.“

Kako se postaje taxista? Pitanje koje varira od zemlje do zemlje.Recimo u NewYork-u taxi voze doseljenici,uglavnom znaju slabo jezik i grad.To su oni simpatični indijci što pričaju kao Apu iz Simpsonovih.Uglavnom rade za fixnu platu i radno vreme.U engleskoj je slična situacija.Svi znate Londonski taxi.Crni hackney.

U Francuskoj rade „samostalci“.Izraz samostalci znači da vozač ima svoju firmu i svoj auto i radi samostalno ili u sklopu nekog udruženja.Svi ste gledali Taxi prvi deo i koliko je onaj na početku filma dugo čekao da dobije taxi tablu.

A Srbija? Kako se postaje taxista u Srbiji? Uglavnom sklopom čudnih okolnosti koje nisu karakteristične za ovo područje kao što je hronična besparica,gubitak stalnog posla i slično.Neko ode u taxi jer mu je dosadno ili nema posao ali neće ni da radi posao koji je vezan za jedno mesto 8-10 sati.Ovde si ipak u pokretu.Srećeš ljude.

Neko hoće samo da premosti dok ne nađe bolje,neko dok studira da zaradi za džeparac,neko da dopuni penziju…nema kraja.

Sve u svemu niko ne ide u taxiste zato što voli jer mu je to dream yob,već zato što manje više mora.Naravno izuzetaka svuda ima pa i ovde.Ovde ima i mladih i starijih i muškaraca i žena i fakultetski obrazovanih i onih sa građevine što bi se reklo da nikog ne uvredim.

Ali u taxiju su svi isti.Svi znaju da voze,da budu kulturni i ljubazni.

Ili ne znaju??

Složićete se samnom da su sinonimi za taxiste bahatost,nekultura,loša vožnja,bahata vožnja,loše zaustavljanje i parkiranje.neljubaznost…peškir oko vrata,cigareta u ustima i atlet majica.

Ko kaže da nije tako laže.Generacije i generacije taxista pre nas postavile su kamen temeljac ovim sinonimima i zdušno ga gradila do dana današnjeg.

I sad pitam ja vas kako je došlo do toga? Jednostavno.Lakše je zapamtiti saobraćajni prekršaj kada je taxi vozilo u pitanju i posvesno stvoriti sinonim za taxi nego setiti se svih ostalih saobraćajnih prekršaja koje nameste „civili“ (izraz koji upotrebljavaju taxisti za svakodnevne vozače van taxija).Jer to je samo još jedan „ludak“ , „vidi budalu“ i zabora vi se.A taxi ne.Pamti se uvek jer je tako lakše.

U svakom slučaju to nas ne oslobađa odgovornosti da nisu svi taxisti profesionalci i da se svi ponašaju odgovorno za volanom u svakoj situaciji.

Druga stvar kod taxista je njihova kultura odnosno nekultura.To je usko vezano za samog čoveka.Skoro svaka firma a pogotovo moja ima sistem borbe protiv toga.

Prijavite bahatog taksistu

Samo problem je što malo ljudi to i uradi.Konkretno i odmah.Dok je „sveže“ što se kaže,dok može se utvrdi ko je po sredi i reaguje na vreme.Sve se obično završi na žalbi posle par dana, nedelja u nekoj drugoj vožnji kod „ispravnog“  što bi mi rekli normlanog taxiste i tada obično se ne zna tačan dan,vreme i ko je vozio i odakle dokle.

Zna se da je svaki vozač dužan da pozdravi i otpozdravi stranku,ljubazno pita dokle želi da se preveze,pomogne da se unesu stvari,koferi ako ima i iznesu takođe,vozi najkraćim mogućim putem,ako nije siguran koji je najkraći put da ljubazno se izvini i na vreme  zamoli stranku da ona donese odluku.

Ne upuštati se u priče o politici i bilo kojim temema koje mogu da uvrede stranku ili da izazovu incident bilo koje prirode.

Ako to ne poštuješ bivaš sankcionisan a ako se učestalo ponavlja i isključen iz članstva u udruženju.

I sad dok ovo pišem,sedim u kolima,kiša pada,bacam pogled na kolegu iz suparničkog tabora…vidim puši u kolima,duvani…sve purnja u 16.Kako li će biti stranci koja sledeća bude sela kod njega u auto? A opet svakako stranke misle da smo nesavesni u svakom pogledu….hm…hm….mogao bih i ja da zapalim.Prijala bi mi cigareta,nisam dugo a ne mogu napolje pada kiša….a kod nas je zabranjeno pušenje u kolima mada garant ima i naših koji ne poštuju pravila.Kao odškrinu prozor i tresu pepeo napolje i dim izlazi polu napolje polu unutra…nije to to…Znam bili su već neki sankcionisani zbog toga.

Moralna dilema…pušiti ili ne pitnje je sada? Da idem onom divljom stranom,kršim pravila…budem loš momak…

Pišti tablet,dobijam vožnju,palim automobil,odlazim na adresu.Odlažem paljenje cigarete,pušiću na pauzi.Svakao bi mi prijala i kafa,duga je noć.A i neću kvarim prosek i skrnavim priču jer nam je i moto takav..

MI SE VIŠE TRUDIMO.PRIMETI RAZLIKU!

U SLUŽBI GRAĐANA A NA PONOS GRADA.

Podelite ovaj članak

Comments are closed.